Goed voorbereid de marathon in

268Het lopen van een marathon is voor veel hardlopers het ultieme doel. Het lopen van zo’n grote afstand is natuurlijk geen kleinigheid. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid de 10-Benefits-of-Running-Infographic (1)10-Benefits-of-Running-Infographic10-Benefits-of-Running-Infographic10-Benefits-of-Running-Infographicwedstrijd in te gaan.

Train je weg naar succes

Voordat je daadwerkelijk de marathon gaat lopen, moet je voldoende getraind hebben. Er zijn verschillende trainingsschema’s voor beginnende lopers te vinden. Het duurt zo’n achttien weken voor je voldoende getraind bent. Belangrijk is om rustig te beginnen en om elke training te beginnen met een warming-up en te eindigen met een cooling-down. Het nemen van voldoende rust is ook onderdeel van een goede voorbereiding.

Kleed je als een winnaar

kleed-je-als-een-winnaarHardlopen doe je natuurlijk niet in je dagelijkse kleding. Je moet denken aan de volgende kledingstukken: schoenen, sokken, sportbroek, vochtregulerend shirt en windafstotend jack. Goede sokken zijn belangrijk: je wil natuurlijk geen blaren krijgen. Vochtregulerende kleding tegen het zweten is ook belangrijk. Het jasje houdt je warm als het koud is en omdat het zo licht is, zeul je nauwelijks extra gewicht met je mee.

Verzorg jezelf goed

Tijdens de marathon is het belangrijk om koolhydraten aan te blijven vullen, want de hoeveelheid koolhydraten in je bloed is niet voldoende om succesvol de hele afstand uit te kunnen lopen. Het snelste neem je koolhydraten op in vloeibare vorm, de zogenaamde isotone dorstlessers. Neem bij iedere drinkpost een bekertje of neem zelf drinken mee. Tijdens de wedstrijd kun je verder goede energierepen eten.

Vergeet het belangrijkste niet!

Het belangrijkste aan een goede voorbereiding op de marathon is het kiezen van de juiste hardloopschoenen, want die vormen het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Je gaat tenslotte maandenlang kilometers lang hierop rennen. Ga niet lopen op sneakers, want die hebben onvoldoende demping in de zool. Ga naar een sportzaak en laat je voorlichten, zodat je schoenen kiest die bij jouw voeten passen. Let alleen wel op dat je je bij een sportzaak niet direct de duurste schoen aan laat praten. Goede hardloopschoenen hoeven namelijk niet duur te zijn. Dat bewijst het onderstaande filmpje.

Denk in ieder geval niet te licht over het lopen van een marathon! Het is een behoorlijke afstand, die je heel goed moet voorbereiden.

Hardlopen-6-verrassende-voordelen