Special Olympics Nationale Spelen

UntitledHet grootste sportevenement voor mensen met een verstandelijke handicap. Het weekend van 13 tot en met 15 juni werden de Special Olympics Nationale Spelen in de provincie Friesland gehouden. De openingsceremonie in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen op vrijdagavond werd bij gewoond door 12 duizend toeschouwers. De sporters werden ondergebracht in het, naast het stadion opgebouwde, Special Olympics Dorp.

44 jaar Special Olympics Games

De Special Olympics zijn ontstaan uit de zomerkampen die Eunice Kennedy, zus van de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy, organiseerde voor mensen met een verstandelijke beperking. De eerste Special Olympics vonden plaats in 1968 in Chicago. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een internationale organisatie met meer dan 180 aangesloten landen.

Heerenveen en Sneek, olympische steden

Zestien verschillende disciplines stonden dit jaar in Friesland op het programma. De bijna 2.000 deelnemers streden in de steden Heerenveen en Sneek voor de beste plaatsing. Voor het eerst werd er dit jaar ook gezeild en wel op het Sneekermeer.

In alle disciplines werden de voorrondes op zaterdag 14 juni gehouden, zodat de finales zondag konden worden betwist. Na de sluitingsceremonie zondagavond in het Abe Lenstra Stadion, keerden alle deelnemers weer naar huis terug. Tevreden en allemaal met een medaille.

Special Olympics Nationale Spelen 2016

De volgende spelen worden over twee jaar gehouden in de regio Nijmegen. Wijchen en Goesbeek zullen dan de speelsteden zijn.