Nederlandse tafeltennissers op de Olympische Spelen

via: www.olympischespelenrio.nl

via: www.olympischespelenrio.nl

Sinds 1977 is tafeltennis een door het IOC erkende Olympische sport, maar pas vanaf 1981 is de sport toegevoegd aan het programma en vanaf 1988 werden er tafeltenniswedstrijden gespeeld op de Olympische Spelen. In 2008 werden de dubbelspellen ingeruild voor de landenwedstrijden. China domineert de sport met 47 gewonnen medailles, waarvan 24 gouden.

Hoewel Nederland nooit voor tafeltennis een medaille won op de Olympische spelen, wisten ze wel een aantal keer de kwartfinales te bereiken. In het eerste jaar (1988) wist de Nederlandse Bettine Vriesekoop tot de kwart finales te komen van het enkelspel en bij de damesdubbel bereikte Vriesekoop de kwartfinales met Mirjam Kloppenburg. Vier jaar later bereikte het duo opnieuw de kwartfinales. Vriesekoop schopte het toen tot de laatste 16 en bij de mannen haalde Haldan de laatste 16. In 2000 en 2004 wisten de heren Heister en Keen in het heren dubbelspel tot de laatste 16 te komen. Tot slot wist in Londen (2012) Li Jiao de kwartfinales te bereiken.

Rio 2016
In 2016 tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro staat tafeltennis voor de achtste keer op het programma. Het toernooi zal van 6 tot 16 augustus plaatsvinden in het Riocentro in de Barra Cluster.