Is trainen op hoogte ook doping?

Nu het grootste wielerevenement van het jaar weer is losgebarsten, laait de discussie over doping weer op. Ieder jaar worden er duizenden urine- en bloedmonsters van sporters verzameld om te controleren of er geen doping wordt gebruikt. Men wil immers dat topsporters veilig en eerlijk hun sport kunnen beoefenen. Daarnaast wordt het gebruik van doping vaak gezien als niet eerlijk.

EPO of hoogte?
Het gebruik van doping kan gevaarlijk zijn. Epo stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van het aantal rode bloedcellen. Een teveel ervan kan echter leiden tot stroperig bloed wat de kans op bloedklontering of een hartstilstand doet toenemen.  Epo is echter niet het enige middel dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes kan stimuleren. Door te trainen op hoogte wordt de aanmaak van deze bloedcellen ook gestimuleerd doordat er minder zuurstof in de lucht aanwezig is. Dit gebeurt omdat de nieren in staat zijn meer (lichaamseigen) EPO te produceren. Veel topsporters trainen dan ook op hoogte. Steeds vaker wordt echter het effect nagebootst door in een relatief zuurstofarme tent te slapen. Hoewel de effecten hetzelfde zijn als bij Epo, is het niet verboden.

via: www.droomplekken.nl

via: www.droomplekken.nl

Waar moet je de grens trekken bij doping? Moet het trainen op hoogte ook verboden worden of is juist het dopingverbod achterhaald?